Hospice városunkban

A székelyudvarhelyi Caritas kirendeltség 2012-ben döntötte el, hogy a már 2008-ban felépült, eredetileg más rendeltetési tervvel bíró épületben hospice központot szeretnének létrehozni. Ehhez európai uniós pályázaton vettek részt, ahol a 2,4 millió lejes terv pozitív elbírálásba részesült és 2013-ban el is kezdődhetett az említett épület átalakítása, modernizálása.

Hospice - CaritasAz eredetileg hospice központként emlegetett elképzelés, valójában palliatív központ átadására, felszentelésére szeptember 16-án került sor az un. Papkertben.

A palliatív kezelésről röviden annyit kell tudni, hogy annak egyik formája a hospice, a másik a nem-hospice ellátás.  A nem-hospice ellátást a gyógyító és az életet meghosszabbító kezelésekkel párhuzamosan alkalmazzák, olyan esetekben, amikor a betegnek súlyos, komplex és életveszélyes betegsége van. A hospice ellátásra akkor kerül sor, amikor a gyógyító eljárások már nem segítenek, sőt, az általuk okozott negatív hatások nagyobbak, mint az általuk elért előny, illetve amikor a beteg utolsó heteit-hónapjait éli.

Az átfogó palliatív kezeléshez, ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a súlyos beteg és családja komplex szükségleteit, különböző tudományágak szakértőinek csapatmunkájára van szükség. A team tagjai között általában orvos, ápoló és szociális munkás van, őket szükség esetén lelkész, dietetikus, rehabilitációs szakember, gyógyszerész vagy más szakértő segíti. Az ilyen palliatív kezelést ma már az USA nagy (300 ágyasnál nagyobb) kórházainak több mint 80 százalékában alkalmazzák.

Az említett szolgáltatásnak ma már világnapja is van, amire minden év októberének második szombatján kerül sor (az erre a napra szervezett eseményeket regisztrálni is lehet a World Hospice és Palliatív Ellátás Világnapja honlapján). Ide kapcsolódik a Méltóság Mezeje programot is, amely Angliából indult 1984-ben, és amelynek lényege, hogy a nárcisz szimbólumoz kapcsolódóan felhívják a figyelmet az emberi méltóságra és a társadalmi felelősségvállalás szükségességére (a nárcisz szerte a világon a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma).

Visszatérve városunkra, a továbbiakban Szent Lukács Palliatív és Fejlesztési Központ nevet viselő intézmény ~2,5 millió lejből valósult meg, amiből ~1,9 lej vissza nem térítendő támogatás volt – befogadóképessége 26 személy, akikkel 14 alkalmazott fog foglalkozni. A 2 és 5 ágyas szobák teljes bútorzattal és egyéb felszereléssel való ellátása is megtörtént, a közeljövőben indulhat az Intézmény tevékenysége.