Székely zászló a Patkóban!

Öt hónappal ezelőtt, a május 29-i testületi ülésen döntött úgy az Önkormányzat, hogy a Patkóban szeretné kitűzni a székely zászlót.

Székely zászló felvonása a Patkóban '2014. október 23. A részemről kezdetektől igen támogatott határozat egy olyan időszakban született, amikor a hatalom, a román hatóságok lépten-nyomon eljártak a többi városban, helységekben a székely zászlót állítókkal szemben – eljárásokat kezdeményeztek, ahol tehették, levetették azokat. Éppen ezekért nem mindenki támogatta nálunk sem a határozatot, volt, aki megelégedett volna az alkalmi (“ocazional”) kitűzéssel is – az RMDSZ frakciót és a polgármestert dicsérte, hogy a város lakóinak jogos igényét felvállalta, azt a jelenlegi megfogalmazásban javasolta elfogadásra.

Úgy gondolom, hogy függetlenül a román hatalom mai napig tapasztalható nacionalista túlkapásaitól (a prefektúra már jelezte, mit gondol erről a határozatról, illetve az országos rendőrség helyi kirendeltsége is kinyilvánította véleményét a kölcsönös tiszteletről, a város polgárairól, amikor egyértelmű provokációként egy méretes román zászlót húzott fel a székhelyén 25 évvel a rendszerváltás után …), a városunk lakóinak egyik képviselőjeként fel kell vállalnom a jogos igényeket, azokat a közös és általános elvárásokat, amelyek jogosan megilletnek bennünket.

Remélve, hogy a következő hónapokban, években az adott helyen állhat zavartalanul – mindennemű megtorlási, számonkérési kísérlet nélkül a hatalom részéről -, került felhúzásra a zászló ma, október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulóján. Azon az évfordulón, amelyen szerte a világban, magyarokként és nemcsak, megemlékezünk az elnyomásról, a nemzetek szabadságigényéről, és amelyen – tanulva a múltból – az együttélés és tolerancia, egyszersmind az összefogás szükségességének jelentőségét kell mindannyian megértenünk, követendő útként felvállalnunk…