Ruha István nyomában

… avagy jótékonysági klasszikus zenei koncert a székelyudvarhelyi kórház javára …

Jótékonysági koncert a kórház javára, 2015.07.14.Amikor 2010-ben a város átvette a kórházat, személyesen jártam körbe, osztályról osztályra az intézményt, felmérni a helyzetet. El kell mondanom, egy fejlődésben levő intézményt találtunk, amely egy rátermett vezető irányítása alatt próbált megújulni minden szempontból.
És ez azóta sem változott: önkormányzati képviselőként, illetve az adminisztratív tanács tagjaként is elmondhatom, az utóbbi szűkös, megszorításokkal telített évek alatt is tovább folytatódott ez a nem kevés munkával járó megújulás, köszönhetően úgy a kórház vezetőjének, munkatársainak, mint az önkormányzatnak és nem utolsó sorban a közösség bizalmának, megbecsülésének – hangsúlyosan ide értve az olyan nagylelkű támogatókat is, mint a jótékonysági klasszikus zenei koncert kezdeményezője és fellépője, Ritner Róbert hegedűművész urat, a Kairói Operaház koncertmesterét, Székely László zongoraművészt, illetve a megjelenteket.

Jótékonysági koncert a kórház javára, 2015.07.14.A közösségi intézményeinket alapítását tekintve nem új a közös összefogásból, finanszírozásból való indulás és/vagy fenntartás. Mint Bunta Levente polgármester, a rendezvény fővédnöke a köszöntőjében rámutatott: már az 1852-ben létrehozott udvarhelyszéki Széki Kórházat is a betegek és a közösség költségén kellett fenntartani. De az 1982-ben átadott új kórház és szakrendelő működése is 1990 után úgy korszerűsödött és fejlődött, hogy a betegek és hozzátartozóik, vállalkozók, üzletemberek, magánszemélyek, orvosok nagylelkű adományokat tettek – a helyi és központi alapból biztosított összegek mellett szükség volt más forrásból származó pénzekre is, hogy be lehessen szerezni a legkorszerűbb felszereléseket.

A rendezvényen Ritner Róbert a maga módján, zenével és adománygyűjtéssel fejezte ki köszönetét a helyi kórháznak a mozgásképtelenségéből felgyógyult édesanyjáért (a hölgy több, más városban elvégzett sikertelen orvosi beavatkozás után, a székelyudvarhelyi kórház orvosainak köszönhetően állhatott újra lábra). A koncerten felajánlott összegeket, Lukács Antal menedzser elmondása alapján, az ideggyógyászaton a közeljövőben tervezett korszerűsítési munkálatokba fektetik.