Inkubátor ház

Mind Inkubátor Háznak nevezzük, bár a projekt következetesen “Innovatív gazdaságfejlesztési központ”-ként is emlegeti … nem teljesen ugyanaz a kettő…

A február 22-én a Megyei Tanács által szervezett megbeszélés fő irányvonala a “Fenntartható működtetés és szerepvállalás” volt – és mindez a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében. A megbeszélés tárgyának jelentőségét, súlyát jelzi a meghívottak és előadók sora: Verestóy szenátor és Antal képviselő, Borboly HMT elnök, Nagy István – a vásárhelyi Ipari Park vezérigazgatója, Iuliana Sarbu – Iceberg Consulting koordonátor, Vajda Lajos – ASIMCOV ügyvezető igazgató, stb.

A megbeszélésen két minőségemben is kaptam a meghívót: mint önkormányzati képviselő, illetve az SZMVSZ (Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, www.szmvsz.ro) elnöke.

A projekt szimpatikus része adott – ha nehezen is, de végre “indul a bakterház”: egy vegyileg szennyezett terület megtisztítása 100%-os pályázati támogatással (kb. 2 mil. RON), illetve egy nagy és szép új épület felépítése (kb. 7 mil. RON) 50%-os pályázati támogatással, illetve 50%-os HMT költségvetésből (Inkubátor Ház-részletek: 48 iroda + tárgyalóterem + kiállítóterem + titkárság + stb., 817 m2 beépített felület, 1624 m2 hasznos épített felület teraszokkal stb, 1312 m2 nettó felület, 26 férőhelyes parkoló, …).Inkubatorhazmegbesz_20130222b

Ami a gondot aktuálisan okozza, az már összetettebb, legalábbis a mi, a városunk szempontjából: működtetési (szervezeti jellegű + költségvetési) kérdések, illetve a fenntarthatóság és belakottság kérdései. A HMT elvárása ugyanis, hogy a működtetési költségekbe be kell szállniuk a kedvezményezett udvarhelyszéki önkormányzatoknak – ugyanakkor az épület rendeltetését és a város gazdasági életével kapcsolatos potenciálját tekintve fontos lenne ugyanis, hogy ne csak irodabérlésben merüljön ki a funkciója, hanem helyet adjon a vállalkozói szervezeteknek, az érdekvédelemnek, klasztereknek, és kiinduló pontja legyen olyan programoknak (képzések, szolgáltatások, innováció, stb.), amelyek a város egész gazdasági életét befolyásolhatják, fellendíthetik.

Ezeknek a kérdéseknek a súlyát jól jelzik a statisztikák: a pályázatokból, támogatásokból megvalósított vállalkozói inkubátor házak közül nagyon sok függesztette fel végül eredeti rendeltetését, mivel a központi támogatási források elapadása után (5-10 év) nem sikerült fenntartani az épületet – volt, hogy hétköznapi irodaházzá alakult át az épület ilyenkor, vagy más rendeltetést kapott. Ilyen helyzetbe került anno a csíkszeredai is.