Építkezések felmérése

Az elmúlt napokban az RMDSZ frakció tagjai meglátogatták a múzeum székhelyének tervezett Haberstumpf villát, illetve a Bethlen Gábor út 43. szám alatt fekvő, helyi rendőrség számára tervezett, felújítás alatt álló ingatlanokat.

Haberstumpf villa, 2016.01.14.Mint ismeretes, az elmúlt évtizedekben elherdált jelentős számú városi ingatlan intézményileg is nehéz helyzetbe sodorta a várost, jelentősen leterhelte a helyi költségvetést. Ez a trend fordult meg néhány éve, ahogy ingatlanokat vásároltunk, építettünk, pereltünk vissza. A villát is az elmúlt időszakban vásárolta meg az Önkormányzat, a Bethlen Gábor 43-at pedig per útján szerezte vissza – a jelenleg jelentős összegért bérelt felületeken működő intézmények, a múzeum és a helyi rendőrség számára székhelyeknek szánt épületekben gőzerővel folyik a felújítási munka.

A látogatás célja a megkezdett munkálatok állapotának felmérése, a közelgő költségvetésre készülvén a határidők tarthatóságának, a munka tervek szerinti befejezhetőségének, esetlegesen felmerülő új költségtényezők, akadályok, szükségletek felmérése.

Haberstumpf villa, 2016.01.14.A Haberstumpf villa a jövőben teljes mértékben a Haáz Rezső Múzeum otthonaként fogja szolgálni a várost – ez szakmai szempontok alapján is jelentős előrelépést jelent majd az intézménynek, hiszen jelentősen nő a felületek mértéke – ezáltal az adminisztratív és kiállító felületeken túl például különböző raktárak lesznek kialakítva (textil, régészeti, trezor, stb.), restaurátor műhely, régészeti műhely, vagy könyvtár is helyet kaphat majd. Szakmailag előrelépést jelenthet az is, hogy az őrzés-védés rendszerének átalakítása miatt kevesebb őrre lesz szükség, muzeológusok vehetik át helyüket.Haberstumpf villa, 2016.01.14.

A felújítás a jelen tervek szerint kizárólag az épületre vonatkozik – párhuzamosan készül viszont az újabb terv a területrendezésre (udvar, kerítés, kerti bútorzat, stb.), amely a mostani munkálatok befejezése után kezdődhet el ugyanúgy, mint a villa környezetének, például a környező utcákból való megközelíthetőségnek a megoldása.

A villa fűtése közüzemi, távfűtésű lesz, ehhez a bekötés, a radiátorok elhelyezése éppen most van folyamatban.Haberstumpf villa, 2016.01.14. A pincében, ahol jellemzően kiállító felületek kapnak helyet, padlófűtést terveztek a szakemberek. A felújítás során némi költségnövekedést jelentett olyan problémák megoldása, amely csak a munkálatok megkezdése után derültek ki – mint például egyes ajtók fölötti merevítések hiánya, vagy az emeleti padló állapota miatti bontás és átépítés a hátsó épületrészben. A pincék falának alján látható ázás nyomokra vonatkozó kérdésünkre a szakemberek megnyugtattak, a tervező mérései szerint a mélyen levő talajvízszint, illetve a külső csatornázás és vízelvezetés következtében ki fog száradni.

Bethlen Gábor u. 43., 2016.01.21.A Bethlen Gábor 43. szám alatti, helyi rendőrség székhelyéül szánt ingatlan több, mint 100 éves, monarchiabeli épületet jelent, belső udvarral. Volt benne az elmúlt évtizedekben szabóságtól (egyes termekben a körbevezetett földelés, biztosítéktáblák most is látszanak), civil központig minden – én például itt “interneteztem” (egy marosvásárhelyi BBS-szerverhez csatlakoztunk főiskolásokként telefonos modemmel, illetve mail-címet hoztunk létre és írtunk egymásnak levelet, mivel egyetlen ismerős sem használt akkor még ilyesmit) életemben először a PAEM jóvoltából, 1995-ben…

Bethlen Gábor u. 43., 2016.01.21.Az épület falai szárazak, jó állapotban vannak, jelenleg a tető felújításánál, az új cserepek felhelyezésénél tartanak. A tervek szerint a jobb szárnyban fog helyet foglalni a helyi rendőrség, illetve hozzájuk fog tartozni még az udvar végében épített, 5 gépjármű számára tervezett garázssor. A másik szárnyba a frakció tagjai a lakossági nyilvántartó, illetve okmánykiállító irodát javasolták – a végleges döntés valószínűleg az év második felében születik majd meg a témában.

Bethlen Gábor u. 43., 2016.01.21.A pince helyreállítása is jó úton halad, a belső terek, fűtésrendszer kialakítása is folyamatban van – ez utóbbi a pincékben elhelyezett kazánokkal lesz megoldva, szárnyanként független rendszerben. Elkészültek ugyanakkor a régi, omladozó tornác és egyes lépcsők helyett az új, betonból kialakított tornác és lépcsők. A következő hetekben kerül kiépítésre az új villanyhálózat (villámhárítója is lesz az épületnek), illetve kerülnek kicserélésre az ablakok új, fa keretű termopán ablakokra (a régiekhez hasonló kivitelben).

A következő hónapok feladata még anyag gyűjtése az eredeti bejárat, kapu helyreállításához – sajnos nemigen találtak eddig még semmit erről.

Bethlen Gábor u. 43., 2016.01.21.Bethlen Gábor u. 43., 2016.01.21.Bethlen Gábor u. 43., 2016.01.21.