“Nem vénnek való vidék” másként

Az elmúlt években több szociális jellegű kérdés is foglalkoztatott a fiatalok-idősek, elesettek-rászorulók tengelyeken. Volt számos konkrét eredményem is, melyekről már – különböző témák kapcsán – többször cikkeztem… Ami viszont egy sajtóhír kapcsán most foglalkoztat, az az idősekhez kötődik, mégpedig az öregotthonok kérdésköre.

A magára maradt, magányossággal, betegségekkel, szegénységgel, félelmekkel küzdő öregek helyzete mindenkinek nyilvánvaló. Mint ahogyan az is, hogy ezen a téren igen sok esetben mekkora segítséget jelenthet(ne) egy öregotthon.

Pár perce olvasom a sajtóban, újabb privát öregotthon létesül egy Székelyudvarhelyhez közeli községben. Szép kezdeményezés, szükséges kezdeményezés, támogatandó kezdeményezés, viszont ezekkel együtt is egész egyértelműen egy profitorientált vállalkozás. Mint az országban működő hasonló intézmények nagy hányada. A fenntartása ugyanis a beköltözött idősek (hozzátartozók) pénzéből történik, jó esetben néhány támogatással kiegészítve. Országos viszonylatban egy átlagos nyugdíj erre nem elég: jellemzően legkevesebb 1300-1400 lejtől indul a havi befizetendő összeg – ahol ettől esetleg eltérnek, ott jobbára az elhalálozás után a tulajdonban levő ingatlan képezi az „üzlet” tárgyát.

De miért is nincs egyetlen hasonló, viszont bárki számára hozzáférhető, „állami”, akár önkormányzati fenntartású ilyen intézmény?

Nemcsak városunkban, hanem az egész megyében?

Bárhonnan közelítenénk is a feltett kérdés felé, végül a finanszírozáshoz jutunk. Meg egy érdekes hozzáálláshoz: ha van pályázat ilyesmire, foglalkozhatunk a kérdéssel, ha nincs, nem. Magyarul: ha nem kell (különösebb) terhet viselni, érdekelnek az időseink, hanem nem.

Az elmúlt évek híreit olvasgatva ugyanakkor kiderül, elöregedő társadalmunkban az öregotthon szükségességét minden városvezetés felismerte. Több mint 10 évvel ezelőtt is szerepelt a városfejlesztési stratégiában a szociális ellátások fejlesztése kapcsán (bentlakásos szociális intézmények létrehozása), illetve egészen konkrét elképzelések voltak az előző városvezetés idejéből is.

Akkor miért nincs semmi konkrét eredmény e téren?

Igen, válaszok ide is kerülnek, ha kell, dögivel. Nekem is van egy pár. De ezeken túl kellene már lépni, és 26 év „demokrácia” után ideje lenne lassan eredményeket, megvalósításokat virítani, nem csak beszélni, szép képeket “festeni” róla. Valódi együttérzésről, odafigyelésről, összefogásról, tiszteletről, felelősségvállalásról tenni tanúbizonyságot. Még akkor is, ha valakik távoli vidékekről, országokból, esetleg különböző privát intézményektől, szervezetektől nem akarják nekünk ezt kifizetni…

Statisztika