Civilek a közbiztonságért

Bár jelentőségén és szükségességén valószínűleg nem sokat változtat, az általánosan a közbiztonságért való megmozdulás, lényegét tekintve, a közönséges bűnözés, illetve a hatóságok részéről ezzel kapcsolatban tanúsított “megengedő” magatartás elleni fellépésről szól. Előzményeit mind ismerjük …

Az elmúlt időszakban az önkormányzat részéről is számos erőfeszítés történt a közbiztonság fejlesztése érdekében: létrejött a helyi rendőrség, kiépítésre került a városi térfigyelő kamerarendszer, stb. Azonban, ahogy a történések akkor is, úgy most is azt igazolták, nem elég a hivatalosságok fellépése, erőfeszítése  – civil fellépés, támogatás és számonkérés nélkül a cél sokkal nehezebben, későbbre teljesíthető.

Ezúttal az időnek, időpontnak, talán másnak köszönhetően, a résztvevők száma nem volt túl nagy. De aki megjelent, az most is elszántan, határozottan képviselte a “biztonságos város” ügyét.

Egyetlen dolog volt nekem új érthetetlen (na jó, még egy: miért csak egyedül én, “éppen” én képviseltem az RMDSZ-t ezen a közösségi megmozduláson), mégpedig a nagy számú rendfenntartói képviselet. Észrevételem szerint majdnem ugyanannyian vigyázták lépteinket, ahányan a menetésen részt vettünk. Kissé (nem kissé) nyomasztó, illetve megalázó volt…

Minket féltettek, vagy tőlünk féltettek? Kit? Kitől?

Apropó, egy apróság: nem lehetne valami törvényi előírással, módosítással végre elérni, hogy az országos rendőrség helyi képviselői havonta legalább egyszer be kelljen számoljanak a helyi önkormányzatnak? Amennyiben a helyi közösség érdekeit tartjuk szem előtt, a választottakkal való együttműködési kötelezettség minimális elvárás kellene legyen, nem?
Túlzás lenne ennek érdekében a parlamentereink segítségét kérni?