Tulajdonosok egyesülete

Szó szerint, így pedig kissé szokatlanul hangzó fordításban, a “Bethlen Gábor” Tulajdonosok Egyesületének vagyunk tagjai a kb. még 499 lakástulajdonos társammal (talán) 25 tömbházból. Spéci egyesület, spéci törvény alapján, spéci jellegzetességekkel…

Nos, ez a “spéci” egyesületünk éppen a következő hetekben tartja a közgyűlését.

Igen, így igaz: évente egyszer szokott ilyenre vetemedni – ami meg engem illet, kb. 6-8 éve mindegyikre ellátogatok, elsősorban mint képviselő. Na jó, egy igen fontos embertársunk döntésének köszönhetően idéntől elsősorban tagként :).

És látogatásaim során pedig tapasztaltam sok mindent. Kezdetnek például annyit, hogy bár a törvény alapból a “rendes” üléssel kapcsolatban rendelkezik a tagok fele+1 jelenlétében, de hát ilyesmi nem volt és nem is lesz valószínűleg soha (legalábbis, ha jól olvastam, ennek lehetőségét még Nostradamus sem látta). De nincs baj, mert a törvény megengedi a “rendkívüli”-t is, és erre már sor is kerülhet minden évben. Volt, hogy ~10 személy, volt hogy majdnem 20 jelenlétében … az 500-ból. És igen, az átlagéletkor is >60, a dinamizmus és hatékonyság is kb. ehhez mérhetően igen komoly (és annyi mondatot kezdek “és”-el, ahány jól esik ;)).

És ami még általában a jelenlevőket illeti: nagyrészt tömbház felelősök. Persze nincs ott mindenki közülünk sem, hiszen könnyebb 1000 panaszt és ahhoz felelőst találni, mint vállalni a felelősséget és megjelenni, próbálni tenni valamit. És igen, ott van néhány szolgáltató, na meg – ha olyan nap van – a Hivatal képviselője. Ez utóbbiak jelenléte lutri, hiszen ha nem jönnek sem történik semmi – mi történhetne, mit tehetne az a 15 idős ember, illetve egy elnök, lényegében hiányzó tagsággal a háta mögött, erőtlenül, ugye?

Mert lényegében ez van: rengeteg dolgot illetően lenne esély változtatni, testre szabni, alakítani, kedvünk, a közösség kedve szerint formálni, ha volna erő. Ami nincs, mert valószínűleg TE is, kedves olvasóm, hagyod a francba az egészet … majd a barátokkal, ismerősökkel jól kivesézed, mi nem jó és miért, illetve mennyi és ki mindenki kellene azokat megoldja, illetve felelős a változatlanért, de oda nem mégy, ahol több, igazi értelme is lenne megszólalni…

Pedig ott informálódhatnál és beleszólhatnál például:

  • a fűtésrendszert érintő kérdésekbe (vízszintes elosztás, modulok villanyfogyasztása, a tömbházakban a tulajdonosokkal való egyeztetések nélküli módosítások – lásd az új villanyvezetékek esetét is, stb),
  • a tömbházak közti zöldövezetek – de akár játszóterek – karbantartásába (ki kell, mit, hogyan, miből és miért),
  • hőszigetelési kérdésekbe (például mi kell a programban való szerepléshez, ez mit jelent, magánszemélyként hogyan lehet azt törvényesen kivitelezni, a határozatok ellenére miért nem kap közel egyetlen saját erőből szigetelő lakástulajdonos sem adókedvezményt)
  • szemételhordást érintő ügyekbe (hogyan lehetne elejét venni az illegális szemétlerakásnak, hogyan lehetne a szemétgyűjtő céget rávenni a kukák és szellektív gyűjtők megfelelő ütemben való ürítésére…)
  • a tömbházaink közötti közvilágítást, járdák és utak állapotát érintő kérdésekbe
  • javítási alapok felhasználhatóságának módjával kapcsolatban (30-40 ezer lej gyűl évente, aminek általában fele év végére megmarad – az ezer sebből vérző, áldatlan állapotú tömbházaink ellenére: miért van, hogy a lakástulajdonosi társulásoknál végül 100000 lejt meghaladó összegek gyűltek fel, a tömbházlakók részéről viszont rengeteg esetben nem tudják lekérni egy javításnál vagy fejlesztésnél a szükséges és meglévő, összegyűjtött összeget)
  • egyre gyakoribb jelenséggel, a hiányzó, pontosabban nem létező tömbházfelelőssel kapcsolatban (mit lehetne vagy kellene tenni, hogy a tömbházak lakóközösségére nézve sokszor igen fontos pozícióra személy kerüljön)
  • és az a sok minden, ami most nem jutott eszembe ;) … ja, így hirtelen egy dolog mégis: miért is levelezik velünk románul egy, a saját önkormányzatunk által létrehozott, a városunk lakóinak adójából fenntartott intézmény?

Ezek az éves közgyűlések a gyenge részvétel miatt, illetve a lehetőségeik ellenére, gyakorlatilag szinte csak egy-egy unalmas este kibeszélő show-jának felelnek meg. És bár ez a helyzet akár kényelmes is lehet első gondolatra például a Társulás vezetőinek, a tapasztaltak szerint sok (…) mindent megtesznek, hogy a lakók legalább tudomást szerezzenek róla.

Nekem viszont ez nem elég (mármint az előző mondat végén a sejhaj). Én többet szeretnék:

HOGY GYERE EL!

Hogy ne csak beszéljünk a problémáinkról, hanem tegyünk is valamit … vagy legalább ott beszélgessünk, ahol több értelme van …