Tulajdonosok egyesülete, újratöltve …

Az úton-útfélen tapasztalt kocsmavitézséget megelégelvén, legutóbb megpróbáltam – bevallom, kissé, illetve szándékosan – provokatívan felhívni a figyelmet egy gyűlésre, amely valódi, reális lehetőségeket jelenthet a mindennapi kisebb-nagyobb gondjaink megoldása felé vezető úton…

… és már az elején az elevenébe vágnék: eredmény nélkül.

A megjelenés éppen az átlagot súrolta, azt is alulról. A hivatalból megjelenteket leszámítva (társulás vezetősége, alkalmazottai, szolgáltatók képviselői, stb.) kb. 13-14-en lehettünk a durván 500-ból. Az összehívási sikereimen felbuzdulva rögtön el is határoztam, nem fogok beszámoló írásával, fogalmazásával tölteni időt, hiszen egyértelműen nincs akinek, akiért …

Aztán eltelt pár hét, majd egy hónapnál is több – ami idő alatt viszonylag sok, délutánonként is rettenetesen elfoglalt, de rendkívül érdeklődő, információra éhes lakótárssal sikerült összefutnom.

Itt helyben elárulom, nem hiszek az érdeklődésük őszinteségében. De jól esik hinni legalább a tiszteletben, miszerint főként a “fáradozásaimat” értékelvén érdeklődtek olyan intenzíven és mutatták, mintha … Hívő ember lévén (…) tehát alább mégis összefoglalom pár szóban a lényeget.

Az ülés egy igen fontos javaslattal indult: egy témához csak egy hozzászólással kéretik élni, annak idejét pedig 3 percre mérsékelni. Gondolom, mivel a vezetőség illetve szolgáltatók képviselői igen elfoglalt emberek, akiket untatni vagy kifárasztani igen nagy neveletlenség lenne. Egyszóval kérdések vagy hozzászólások ide vagy oda, e szabály miatt az vesse az első követ az elfoglalt hölgyekre/urakra, aki a kimagaslóan sok ideje mellett a futásban is jeleskedik, és így a visszavetett kő elől igen gyorsan el is tud szaladni …

A rendet tehát kialakítván, a vezetőség részéről felolvasták a beszámolót. Ez szerint gond van a szelektív szemét elhordásával (túl ritka), illetve azzal, ahogyan az RDE az árak változtatásának tervéről nem kommunikál a lakószövetségekkel, ami nem korrekt akkor sem, ha végül az önkormányzat a döntő szerv a kérdésben. Az Aqua Nova szolgáltatásaival meg voltak elégedve, bár hiányolták az erőfeszítéseket a tömbházakban tapasztalható kisórák-nagyóra közti különbségek mérséklése érdekében. Az Urbana képviselőjével nem volt könnyű szót érteni, mivel nem jelent meg részükről senki. Azért felsoroltak ide is pár dolgot, mint például a hőenergia egységárának csökkenésével kapcsolatban azt, hogy az ígéretek ellenére nem valósították meg az előre beharangozott módon (egyébként meg 4 leválás volt a távhőről 2016-ban). A legelégedetlenebbek a Polgármesteri Hivatallal szemben voltak, ahonnan egyetlen iktatott levelükre (autóforgalom, parkolás, tükrök, játszóterek, padok, forgalmi táblák stb. témákban) sem kaptak választ. A panaszok mellett kérések is elhangzottak: jó lenne például egy web kamera a szeméttároló mellé…

Na igen, hiányolták az ülésről az önkormányzati képviselőket is. Mivel egyetlen egy sem volt érdekelt a lakók gondjainak meghallgatásában, hallgatólagosan úgy döntöttek, továbbra is én leszek a “tanácsos úr”. E döntés komolyságát a továbbiakban többször is bizonyították. Értékeltem (végülis nem rajtuk múlt, ők megválasztottak tavaly képviselőnek) …

Ami igen lehangoló adat volt az az, hogy az adósok száma évek óta folyamatosan nő – ezek nagy része akár szorult helyzetben levő lakó, de több olyan is van, aki direkt… Ez utóbbiak ellen nem kaptak gyógyszert: a végrehajtásos eljárások nem jelentettek megoldást. Egy újabb kérés ennek kapcsán a Polgármesteri Hivatal felé, hogy segítsenek egy jogász biztosításával a lakószövetségnek.

És akkor ennél a pontnál jött el a szolgáltatók ideje.

Először az RDE képviselője, valami műszaki igazgatóféle beszélt. Ide egy kis személyes: Bevallom, ennyire magabiztosan lekezelően beszélni a lakók képviselőivel, illetve lakókkal, rég hallottam beszélni bárkit. Pedig azért volt lehetőségem találkozni a legkülönbözőbb típusú-helyzetű-képességű polcon ülő emberrel. Személyes befejezve.
Lakók panasza: előfordult eset, amikor nem vittek el minden konténert, illetve úgy általában is gyakrabban kellene elvinni azokat; válasz: megvizsgálják, mit lehetne tenni, egyébként meg nem hiszi és igazából nincs más lehetőség. De hogy nyugodjanak a kedélyek: a szelektív gyűjtőket nagyobbakra fogják cserélni, és pillepalack tömörítők is fel lesznek szerelve.
Lakók panasza: a járdák menti kukákat túl ritkán üresítik, naponta kellene – nem beszélve, hogy az RDE-s zacskókat is azokra rakják fel dísznek; válasz: ennyit és így tudnak, ez van.
Lakók kérése: ha lehet, maradjon még az RDE-képviselő tovább az ülésen, mert merülhetnek még fel kérdések; válasz: ha valaki valamit akar, azzal most jöjjön, mert hanem megy és kész.

Az RDE-s izgalmak után jött az Aqua Nova képviselője. Első hangra tapasztalható volt a másfajta hozzáállás és kultúra… Elsőként a tömbházak nagy órája és a lakások kis órái közti különbség került szóba: az egyértelmű pontossági különbségeken túl az eltérések oka akkor lenne kideríthető, ha minden lakásban egyszerre szerelnének fel metrológiailag ellenőrzött új órákat. Egy ilyen kis óra 40-50 lejbe kerül, a garancia a törvényi előírásoknak megfelelően 7 év. Ha a régi órát vizsgáztatjuk újra, az is 15-20 lej, de annak garanciája nem lesz, megfelelő működési idejét tekintve pedig a dolog kiszámíthatatlan.

Javaslatom szerint, amely elfogadásra is került, az egy tömbházon belül található valamennyi/összes kis óra cseréjét – amennyiben ezt minden lakó aláírásával igényli – a javítási alapból is finanszírozni lehet a jövőben.

Ezután a Polgármesteri Hivatal képviselője következett, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a fákat és a zöldövezetet a törvény védi – számos alkalommal veszik kézbe a dolgot a lakók, de az nem törvényes (csak akkor lehet egy fát kivágni, ha veszélyes – de ezt is a PH kell megállapítsa/megállapíttassa) –  és a fészkeket is csak ősszel és télen szabadna levenni. Ez az egész téma amúgy régi nóta már tömbház-berkekben. Minden lehetséges alkalommal elismerésre méltó lelkesedéssel fújja a megfelelő illetékes, aztán minden megy tovább, ahogy addig …
Lakók panasza: adott (felsorolt) helyeken nem működik a közvilágítás, erről kérés be is volt iktatva a PH-nál; válasz: a válaszért be kell menni, kérni kell.
Lakók panasza: kevés a parkoló; válasz a helyi rendőrség jelen lévő képviselőjétől: a céges haszongépjárműveket már kitiltották, de a továbbiakban már csak új parkolók létrehozása segít.
Lakók panasza: rengeteg a kóbor kutya; válasz: elkezdődött az összeszedésük.
Lakók panasza: vannak olyanok, például egy ügyvéd, aki szórakozik azzal, hogy nagy adósságokat halmoz fel, de az ilyennel szemben a végrehajtásos módszer nem segít; válasz: ….
Lakók panasza: egyesek sáros quaddal, hangos és gyors vezetéssel rémisztgetik az embereket, gyakran késő éjjel – kérik a helyi rendőrség segítségét; válasz a helyi rendőrség képviselőjétől:  egyelőre éjjel nincsen még szolgálat, viszont abban miért nem segít senki, amiről többen is tudhatnak, hogy ki vágta ki törvénytelenül azt a bizonyos fát a Győzelem utca mögött?

A szolgáltatók ideje lejárt, folytatódott a beszámoló.

A késedelmi kamat marad továbbra is napi 0,2% – ennyit enged meg a törvény. Érdekes apróság a témában, hogy 50 napig lehet kamatmentesen kifizetni a számlát, azonban az 51. naptól már kamattal – a 30. naptól számolt kamattal!

A javítási alap beszedése is marad a régi feltételekkel, a protokoll alap pedig 50 lej/hónap lesz az idén. Igen, és megszavazásra került megszégyenítésül a nagy adósok kiemelése piros színnel a tömbházakban kitett költségek-táblán (én egyedül szavaztam ellene).

Felmerült még, hogy 7 tömbházban nincs tömbházfelelős sem – javaslatom, miszerint más lakószövetség példájára itt is dolgozzuk ki a meghirdetett, tömbházon kívülről származó felelős intézményét, leszavazásra került.

Végül egy sor pénzügyi adat – terv, illetve megvalósítás – felsorolása és elfogadása (például az elmúlt évben 28 ezer lej bevétel lett megvalósítva a késedelmi kamatokból; 88 ezer lej a forgóalap összege; 135 ezer lej a felgyűlt javítási alap az év végén – év elején 123 ezer volt, év közben 24 ezer lej lett felhasználva; stb.) után a gyűlés befejeződött.