Miből nem lesz, mi is?

Ezekről az anyaországi szocikról az egyetlen, amit saját tapasztalataim alapján nem tudnék elmondani az, hogy nem következetesek… o.k., néha meg-meginognak a szép jövő reményében, de “a kő marad”…

2009-ben egy szegedi civil szervezet, a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület (FVSZME) hozta létre a Székely Himnusz emlékművet. Válaszul a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós kezdeményezte, hogy viszonzásképpen a Székely Himnusz emlékműhöz vezető domboldalon minden székely szék állítson egy székelykaput, annak mintájára, ahogyan a legnagyobb székely, Orbán Balázs szejkefürdői sírjához egy székelykapu-sor vezet.

2010 augusztusában aztán az I. Magyar Vadász Világtalálkozó, a Csongrád Megyei Vadásznap és a Fényköszöntő ünnep társaságában sor került az I. Székely-Magyar Világtalálkozóra is Szegeden, melynek keretében felállításra, átadásra került a 8 székelykapu: Udvarhely anyaszék, Csíkszék, Sepsiszék, Gyergyószék, Kézdiszék, Orbaiszék, Bardócz fiúszék és Marosszék kapuja.

Az eseményen Udvarhelyszéket jómagam és Incze Csongor kollégám képviseltük, mi adtuk át Udvarhelyszék nevében a kaput.

Az alulról jövő kezdeményezést nemigen nézte jó szemmel már akkor sem a Botka László polgármester által képviselt városvezetés – ahogy azt saját bőrünkön tapasztaltuk az avatás alkalmából. Világtalálkozó ide-oda, az ott töltött napok alatt semmilyen minőségében nem sikerült találkozni vele, de szellemisége jelen volt: a találkozó utáni napok egyikén a csíkszéki kaput ismeretlenek felgyújtották, merthogy “a kapuk elfoglalják az amúgy is szűk szánkópálya egy részét, és majd balesetveszélyt jelentenek a dombról lesikló gyerekek számára”. Tessék nézni a mellékelt képen ezt a – kapuk miatt előállt – igen veszélyes helyzetet.

És akkor eljött 2017, amikor is mit fedezek fel az interneten: az előbb említett szegedi polgármester műanyag borítású lesiklópályát álmodott a dombra, melynek csak a kapuk állnak útjában, és ezért azokat el kellene költöztetni valahova, de mindenképp jó helyre… A civilek kiállnak értünk, úgy olvasom, az illető viszont kitartó.

Hmmm… ha megtehetné, és amennyiben útjába kerülnénk, minket, székelyeket, hová költöztetne el, milyen jó helyre?