PNDL – ugyanaz, de nem ugyanúgy

Megvannak az eredmények az idei PNDL 2 (Országos Vidékfejlesztési Program) programból támogatott pályázatokat illetően.

Városunkra gondolván nem tudom, mérhetetlenül büszke legyek, vagy mérhetetlenül letört. Letört, mert a több helyen példátlan támogatásnak titulált finanszírozás a városunk esetében ismét és újra igencsak példás sikertelenséget (esetleg szándékos mellőzöttséget és/vagy csúfolódást) takar? Büszke, mert az előbbiektől függetlenül városunkban a vállalkozóink és munkavállalóink így is a megye vezető gazdasági erejévé teszik a várost?

A két állapot elsőre összeférhetetlennek tűnhet, valójában a barikád ugyanazon oldaláról szól a történet – amíg a civilek dolgoznak, kockáztatnak, vállalkoznak, adót fizetnek, stb, addig valaki(k) valahol nem végzi(k) el a munkát, amivel meg lett(ek) bízva. Mert lehetnénk büszkék és elismertek is. Büszkék és sikeresek, tiszteltek.

Hogy a helyi döntéshozóink büszkék, arra nézve semmiféle kétségem nincs, látván az igénylés mértékét. Lehet, megszokták, megszoktuk, hogy úgysem kapunk, és ebből a szempontból a megyénk vezetése vagy a román kormány sokszor egyre megy a városnak [ez kibontva amúgy az egyik legjobb téma lehetne, nem csak filozófusoknak]?

De nézzük a lényeget.

Igen, a megye tényleg nem teljesített rosszul, ha a lakosságszámot veszünk alapul (ld. transindex), valahol a lista közepén helyezkedik el.
Persze, mindig meg lehet kapni azt a számítási módot, amivel végülis meg lehet nyugtatni a választót… ha már az eredmény nem beszél magáért (a mieink szerint végülis király az eredmény – miközben még a román sajtó is kimondja: “judeţele din centrul ţării, Harghita şi Covasna, populate mai ales de etnici maghiari care, chiar dacă sunt zone destul de puţin dezvoltate în raport cu media naţională, au avut parte de cele mai mici alocări”).

Harta PNDL2 / economica.net

 

Nézzünk most a számok mellé is kicsit, maradva a megyében.

Igaz, hogy udvarhelyszék is megkapta a maga kb. 30%-át a megyei szintű finanszírozásból. És az is jó hír, hogy ebben a témában tévedett a mihir.ro, amikor hivatalos személyek nem hivatalos forrásai alapján közölt értesülései szerint a II. Rákóczi Ferenc utca csatornahálózatának bővítése és a Szejkefürdő szenny- és ivóvízvezetéke bővítése mellett támogatásba részesült végül az Orbán Balázs Általános Iskola mellé tervezett sportterem építése is.
Egy kicsit azért árnyalja a képet, ha összehasonlítjuk egyes városok/községek finanszírozásának a mértékét (az alábbi diagram alapján vonjon le mindenki olyan következtetést, amilyent akar vagy tud):

PNDL2, finanszírozások mértéke

 

Érdekesebb viszont a megye első emberének informáltsága a kérdésben – amint egy előbb belinkelt cikkben is olvashatjuk, tudomása szerint a megye települései maradéktalanul megkapták a pénzt, amit igényeltek. A sajtóhírekből kiindulva akkor valami gond van: vagy nem számít neki például Székelyudvarhely és Székelykeresztúr, vagy becsapták az emberei (mint tudjuk, az illető sosem téved): Székelyudvarhely kb. 55%-át, Székelykeresztúr pedig 78%-át kapta az igényelt összegnek. Igaz, nem követem a fészbuk bejelentkezéseit, azóta talán már korrigált…

És még egy szóra visszatérnék a lakosságarányos siker teoriájára, ami országosan eladhatja akár jónak is (a mit is?) az eredményeket, de akkor ezt hogyan magyarázzuk a megyében Székelyudvarhely esetében:

PNDL2, Hargita megye: finanszírozás mértéke lakosság száma/összeg alapján

 

Jó, tudom: közösen/együtt kell fejlődni, meg aztán jön a PNDL 3, egyébként pedig a PNDL nem is pályázat, illetve hogyan adjanak, ha nem kérünk, és… és vége-hossza nincs a magyarázkodásnak.
Ezért tud annyira érdekes, különleges lenni, amikor valaki tisztán fogalmaz: ld. a nyugatijelen.com cikkét.