Az ÁL-OKOS város

A manapság annyira jellemző zsoké-politika (az éppen közelünkben futó, legmenőbb lóra való gondolkodás nélküli felszállás) egyre nevetségesebb megnyilvánulását látom szinte hétről hétre, amikor hol itt – hol ott mondanak nagyokat smart city, vagy intelligens város címszó alatt.

Ugyanis mindenki okos várost (ó, bocsánat, smart city-t) szeretne varázsolni, mi több, hirtelen érteni is kezd hozzá, a kis irodája biztonságos magasságából. Gyönyörűbbnél gyönyörűbben van megfogalmazva, leírva, körbe járva és magyarázva: szinte hülyének érzi magát az ember azokhoz képest, akik ezt így ki tudták találni és le tudták írni.

Olvashatjuk, hogy a jövőre nézve milyen lesz az intelligenssé váló város (apropó: apáink degenerált vagy retardált városokban laktak?) – például lesz SMS-parkolás, meg okos táblák az iskolákban, weblapok is készülnek mobil applikációkkal, turisztikai leírásokkal, buszjegy foglalással, biciklikölcsönzéssel. És lesz ingyenes wi-fi a tereken, automatizált közvilágítás, meg sorszám-automaták… basszus, és  otthonról való adófizetés, illetve föld alatti elektromos kábelek, meg inkubátorház, kriptovaluta, stb.

Végülis nem kellene csodálkozni ezeken az  intelligens mosópor korában, elismerem – még ha pár évvel ezelőtt ezeket maximum fejlődésnek, modernizálásnak is nevezték, miért nem lehetne ez “smart city”, igaz?

Emeljük szemünket a hazánkban legokosabb Gyulafehérvárra, vagy a világon legokosabb Szingapúrra, és már meg is történhet a csoda – nehogy gondolkodjunk pár percet (esetleg ha egyedül nem megy, akkor ezt elismerve gondolkodjunk közösen, ugye), az fölösleges erőfeszítés, igaz?

Persze, így előfordulhat, hogy euró százezreket költünk el olyan projektekre, amelyek egyébként tényleg a fejlődést szolgálják, csak közük nincs az igazi innovációhoz, a közösségi problémamegoldáshoz – és sírhatunk okos, csillogó szemekkel, hogy az elsősorban a fejlesztők vagy a megrendelők megelégedettségét kiszolgáló rendszereket a “székelyföldiek elutasítják”, vagy “kevesen használják, pedig”…

Érdekes, hogy senkinek nem jut eszébe közben, hogy önkormányzataink 90%-ának nincs frissített weboldala (felének egyáltalán nincs), de még a városainkban sem veszik a fáradtságot, hogy legalább az amúgy nyilvános határozattervezeteket a weboldalaikon közzétegyék. De van programozható közvilágítás – mármint lesz, na, mert eddig manuális volt…

Érdekes, hogy kb. 7 éve senkinek nem kell az egyik helyi IT cég ajánlata egyetlen önkormányzatnak sem (iskolavárosunkban sem), a digitális napló internetes rendszer, amely valós időben jelezhetné a szülőnek a gyerekével kapcsolatos történéseket, nem beszélve a kismillió többi előnyről. De legalább meg fogjuk tudni jó adag  közpénzért a telefonunk segítségével az utcán sétálva, hogy mi előtt megyünk éppen el – elsősorban erre van szükségünk, igaz?

Érdekes, hogy a mai napig nem kommunikálnak interneten a több ezer tulajdonossal a lakástulajdonosi társulások (még a közgyűlésre sem küldenek e-mailt, nemhogy egy szerencsétlen vízfogyasztást vissza lehetne nézni), de lesz wi-fi a köztereken, meg föld alatti kábelek – apropó, az első mindenféle smart-duma nélkül is 8 éve van már Székelyudvarhelyen, az utóbbit pedig volt, ahol tizenéve megoldották mindenféle intelligenciafokozást mellőzve.

Érdekes, hogy még gazdaságfejlesztésként sem jut eszébe az eurómilliók fölött rendelkező vezetőinknek egy helyi internetes állásajánlat-gyűjtő weboldal, vagy egy netes vérbank-hálózat létrehozása (műtöttek meg mostanában, hogy fusson az egész rokonság vért adni?), esetleg egy, az összes vendéglátó egység ajánlatát egyetlen platformra összegyűjtő portál foglalási lehetőséggel (ha már turisztikát szeretnénk erősíteni)…

Érdekes, hogy évekig senkit nem érdekelt egy helyi “pénz” létrehozásának támogatása, ami sokat segített volna a helyi gazdaságon, termelőkön, ma pedig kiemelt díjas lesz egy semmitmondó kriptovaluta projekt (bocsi, IT-hubosok, ez nem szakmai kritika)…

Érdekes, érdekes, érdekes, érdekes, érde…. folytathatnám vég nélkül ezt a szánalmas, ötlettelen, túlvizezett “intelligens-város hablagy” kritikáját, de minek? Már csak azért kérdem, mert pesszimista vagyok – mitől, mikor változna bármi?
Már attól félek, nemsokára átadják a “smart city”-zöld pázsittal bevont teknőcsétáltatót, vagy az intelligens ötszögletű kerekerdőt, lekövezve hatszögletű full-HD gránittal (esetleg beindítják a smart-ruhába öltöztetett intelligens kapusbácsit), és én is jobbnak fogom tartani odébbállni…