Rólam

jacs-6321_resize

Jakab Áron Csaba

 

“Minden tevékenység mögött ott áll a változás utáni vágy és benne nyilvánul meg a mindenkori helyzetünkkel való elégedetlenség.”
(Thorwald Dethlefsen)

 

Székelyudvarhelyen születtem – végzettségem szerint informatikus mérnök, tanár és menedzser vagyok, foglalkozásomat nézve egy kis vállalkozás vezetője, ugyanakkor az Udvarhelyi Info Egyesület elnöke, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (RMDSZ/SZKT) tagja.

Én olyannak ismerem magam, aki számára a lehetőség nem cél, hanem eszköz. Közösségi embernek, aki nem fél vállalni magát, gondolatait, és aki nem fél tenni is ezekért – aki meggyőződésből tesz, dolgozik. Aki elfogadja a másságot, együtt tud dolgozni másokkal egy közös cél érdekében, de feltételnek tekinti a tiszteletet és méltóságot.

Szeretem hasznosnak érezni magam – szeretem látni, hogy munkám vagy tevékenységem eredménye hasznos, örömet tud szerezni akár több embernek is. Minden érdekel, kíváncsi és kissé idealista típus vagyok – érdekelnek a hogyanok, miértek.

Érdeklődési köröm – és az utóbbi években a vállalkozásom mellett egyre inkább a munkám is – az önkormányzati, illetve a civil élethez köt. Mert szeretem ezt a várost, a városomat, városunkat. Mert:
Székelyudvarhely egy polgári kisváros – lakói lokálpatrióták, ugyanakkor nyitottak az újra és büszkék városukra, önmagukra.
Székelyudvarhely egy olyan város, ahol a gazdaság még válságban is meghatározó megyei szinten, ahol a civil élet meglehetősen fejlett és ahol a kultúra és hagyományápolás nem csak szavak, hanem a mindennapok része.
Székelyudvarhely olyan város, ahol fejlett a középfokú oktatási intézményrendszer és ahol a vallási sokszínűség, az önrendelkezés utáni igény meghatározó életforma.

Szeretem ezt a várost … szeretek itt élni, ide visszatérni. Szeretem látni, ahogy néha kisebb, néha nagyobb léptekben, de minden nap fejlődik, gyarapodik. És jól esik látni, hogy ezt mások is így gondolják, és nem csak gondolják, hanem tesznek is érte. Ideális állapot ugyanis nem létezik – mindig van, ami fejlesztésre szorul, legyen szó infrastruktúráról, szolgáltatásokról vagy csak egyszerűen közös felelősségvállalásról a közbiztonság, de akár a helyi gazdaság érdekében.

Hiszek a jóban, hiszem, hogy a közösségért csak együtt lehet és érdemes tenni. Hiszem, hogy van egy közös hang és hiszem, hogy a közösségi érdekek a személyes vagy csoport érdekeknél előbbre valók. És nem hiszek azokban, akik – ha ezt vallják is, de – nem ez szerint cselekednek.